Etusivu > Dokumentit > Sanat

Sanat

Näytä lista

Elli oppi 9-kuukautisesta asti huimaa vauhtia uusia sanoja. Keräsimme niistä listan, johon kelpuutimme vain sellaiset sanat, jotka Elli jo itsenäisesti hallitsi, eli hän oli käyttänyt sanaa useamman kerran spontaanisti sellaisessa sopivassa tilanteessa, jossa me emme olleet samaa sanaa käyttäneet. Pelkästään meidän puhettamme matkimalla Elli osasi tietysti useampiakin sanoja. Sanoja kerättiin, kunnes Elli oli vuosi ja viisi kuukautta vanha. Tuolloin listassa oli 211 sanaa tai sanan selitystä.

Listassa on tällä hetkellä 211 sanaa tai sanan selitystä.


anna
nanna (9 kk) Esimerkiksi ruokapöydässä Ellin terävä nanna liittyy siihen, että tyttö haluaa jonkin esineen käteensä.
äiti
äitä (10 kk) Ellin kutsumanimi Marille
äiti (1 v) Kun Elli on huolissaan tai poissa tolaltaan, hän ilmaisee huoltaan toistelemalla selkeästi sanaa äiti. Tavallisesti Elli nimittää Maria edelleen äitäksi.
isi
issi (10 kk) Ellin kutsumanimi Mikolle
puuroa
puur, puua (11 kk 2 pv) puuro, tai jokin muu ruoka kuten viili
bää bää
bäbä (11 kk 3 pv) Elli liittää sanan Jaakko-lammas-nimiseen karvaleluun
bääbää (1 v) Nykyään kaikenlaiset lammaslelut, kirjoissa ja vaatteissa olevat lampaan kuvat sekä hiukan lampaan näköinen Joonas-norppa ovat Ellille bääbää.
tähti
tähtä (11 kk 6 pv) Ellin sana Tupperware-palapallon palikoille, erityisesti tähden muotoiselle palikalle.
tähtä, tähti (1 v) Elli tunnistaa Dumbo-kirjassa olevat tähden muotoiset kuviot.
tähti (1 v 1 kk) Elli erottaa tähden muotoiset kuviot kirjoista, erilaisista kuvista tai vaikkapa hiekkakakuista. Nyt sana tähti merkitsee tähden muotoa.
pupu
pupu (11 kk ja 11 pv) Ellin Janne-enolta saama pieni pehmolelupupu
tyttö
tyttö (11 kk 3 vk) Elli kutsuu nukkejaan nimellä tyttö.
Tyttö (1 v) Kun Elli sai syntymäpäivälahjaksi nuken, hän nimitti sitä heti Tytöksi, josta tulikin nuken erisnimi. Tämän myötä Elli alkoi kutsua pieniä lapsia sanalla vauva. Jos Elliin itseensä viittasi sanalla Tyttö, haki hän heti nukkensa paikalle.
tätä
tätä (11 kk 3 vk) Elli ojentaa haluamaansa kirjaa ja kertoo haluavansa, että tätä kirjaa luetaan.
tätä (1 v 5 pv) Elli ojentaa tai osoittaa etusormella haluamaansa tavaraa.
hei hei
eiei (1 v) Elli sanoo eiei vilkuttaessaan, kun joku lähtee tai tulee.
napa
papa (1 v) Elli osoittaa Marin, Mikon tai lelujensa napaa ja sanoo papa.
kakka
kakka (1 v 1 vk) Elli toistelee kakka-sanaa istuessaan potalla ja saattaa sanoa sen myös silloin, kun kakka on vaipassa. Menee usein sekaisin kukka-sanan kanssa.
kukka
kukka (1 v 10 pv) Elli osoittaa keittiön ikkunalaudalla olevaa kukkaa ja sanoo kukka. Hän tunnistaa kukan myös muumikirjan sivuilta. Välillä sana menee äänteellisesti sekaisin kakka-sanan kanssa, mutta asiayhteydestä on mahdollista päätellä, mitä sanaa Elli tarkoittaa.
kukka (1 v 2 vk) Sen lisäksi, että Elli sanoo kukaksi keittiön pöydällä ja kirjoissa olevia kukkia, hän käyttää kukkaa yleissanana vähän kaikelle, erityisesti ulkona ollessaan.
kukka (1 v 1 kk) Nyt sana kukka merkitsee vain erivärisiä kukkia tai viherkasveja. Joskus Elli vielä tekee virheitä esimerkiksi perhosten kuvien kohdalla.
pää
pää (1 v 12 pv) Elli osaa nimittää omaa ja muiden päätä pääksi. Hän myös sanoo pää, kun haluaa laittaa hatun päähän.
kala
ka (1 v 12 pv) Elli kutsuu akvaariossa tai televisiossa näkemiään kaloja sanalla ka. Sana opittiin pääsiäisenä Ukin kanssa.
kiikkuu
kihhkuhh (1 v 2 vk) Kun puhutaan keinumisesta tai kiikkumisesta tai kun ollaan keinumassa, Elli sanoo kähisevästi kiikkuu. Usein hän samalla heiluu puolelta toiselle.
ai
ai (1 v 2 vk) Välillä etsiessään Marin napaa Elli nipistää tätä rinnasta. Tällöin Mari huudahtaa "ai", koska nipistys sattuu. Tästä Elli on oppinut nimittämään rinnanpäätä sanalla ai.
ai (1 v 1 kk 1 vk) Elli sanoo ai usein silloin kun aikoo nipistää Maria.
tutti
titty, tutti (1 v 2 vk) Elli tunnistaa nukkensa tutin, kuvakirjoissa olevat tutit sekä muiden lasten tutit. Joskus tutti-sanassa tulee myös erehdyksiä: tutin näköiset sian saparo, banaanin kuva tai rinnanpää saattavat joskus myös olla tutti.
leipää
pääpää, pääpä, päpää (1 v 2 vk) Elli osoittaa syöttötuolissa istuessaan jääkaapille ja sanoo pääpää halutessaan leipää. Myös muualla puhuttaessa leivästä tai kun Elli näkee leipää, hän sanoo pääpää.
peipää (1 v 2 kk)
päälle
pää (1 v 17 pv) Elli sanoo pää laittaessaan tai halutessaan laittaa valaisemen päälle tai pois.
puu
puu (1 v ja 18 pv) Ulkona ollessaan Elli toistelee sanaa puu ja katsoo ja osoittelee puita ja niiden oksia.
sukka-ukko
ukkaukka (1 v 3 vk) Ellin ensimmäinen yhdyssana. Elli on oppinut sanomaan sukka-ukoksi käteen käsinukeksi pujotettua sukkaa.
vauva
vauva (1 v 3 vk) Elli kutsuu pieniä lapsia vauvoiksi.
hauva
hauva (1 v 1 kk) Elli oivalsi sanan hauva ensi kertaa Muumipeikko ja vuodenajat -kirjassa. Elli kutsuu myös suurinta osaa muista nelijalkaisista eläimistä hauvaksi.
ei
ei (1 v 1 kk) Ruokaillessa Elli kieltäytyy syömästä työntämällä ruuan kädellä pois ja sanomalla ei. Jos Elliä kielletään jostain, hän usein pyörittää päätään ja sanoo ei.
kurkku
kurkku (1 v 1 kk 2 pv) Ellin nimitys kurkku-vihannekselle (myös pilkottuna salaatissa) on kähisevästi sanottu kurkku. Elli käytti sanaa ensi kertaa seisoessaan jääkaapin edessä halutessaan kurkkua. Sanaa ei missään vaiheessa ollut opetettu Ellille.
kaukosäädin
kauko, kauka (1 v 1 kk 6 pv) Elli oppi mummolassa nimittämään kaukosäätimiä sanalla kauko.
Elli
elj (1 v 1 kk 1 vk) Elli on vähitellen opetellut kutsumaan peilikuvaansa tai tietokoneen ruudulla olevaa valokuvaansa Elliksi. Nimi on hankala lausua ja siitä tulee usein hyvin erilaisia variaatioita, esimerkiksi elj, äijä, eiti ja ellä.
pyyhe
pyyh (1 v 1 kk 1 vk) Kun joku on tulossa suihkusta, osaa Elli sanoa puhaltaen pyyh, kun hän haluaa että suihkusta tulija saa pyyhkeen. Elli tunnistaa myös sängylle jääneen märän pyyhkeen.
pyye (1 v 2 kk) Elli kutsuu pyyhkeitä pyyeiksi ja muistaa aina suihkusta tultuaan varmistaa, että muillakin on pyye. Elli kutsuu pyyheiksi välillä myös pöytäliinoja tai poppanoita.
vaippa
paippa (1 v 1 kk 1 vk) Elli tunnistaa sekä uuden että käytetyn vaipan. Kun vaippa on vaihdettu, sanoo Elli usein paippa ja ottaa vaipan käteensä ja kantaa sen keittiön roskikseen.
titityy
titty (1v 1kk 1 vk) Elli sanoo kuvakirjojen lintuja tittyiksi. Erityisesti tittyjä on Muumikirjoissa.
koru
koru, kru (1 v 1 kk 10 pv) Elli ottaa sylissä ollessaan kiinni kaulakorusta ja sanoo r-kirjainta korisuttaen koru. Koruja on ainakin Mamin, Katrin ja Pauliinan kauloissa. Elli myös tietää, että pigviini-kirjassa pigviini tekee korua.
pingviini
pivvi (1 v 1kk 10 pv) Elli tunnistaa Marin vanhan pehmolelupingviinin, hoitopöydän yläpuolella roikkuvan pingviinin ja pingviinin kirjasta Minä leivon kakun. Joskus näiden lisäksi Elli kutsuu pivviksi jotain ihan muuta asiaa, joten epäilemme sanalla olevan myös jonkin toisen merkityksen.
jalka
kalka (1 v 1 kk 2 vk) Elli ottaa kiinni omasta tai nuken jalasta ja sanoo kalka. Hän saattaa myös ojentaa jalkaansa näkyville.
korva
korv (1 v 1kk 2 vk) Elli ottaa kiinni omasta, nuken tai muiden ihmisten korvasta ja sanoo korisuttaen korv. Yleensä Elli näyttää molemmat korvat peräkkäin ei vain yhtä korvaa. Joskus kuulostaa siltä, että sanassa ei ole lainkaan vokaaleja.
nalle
alle (1 v 1kk 2 vk) Elli sanoo pehmolelunallejaan ja kirjassa olevaa nallen kuvaa alleksi.
piip piip
piip piip (1 v 1kk 2 vk) Elli tietää, että bussissa tulee ääni piip piip, kun painetaan pysähdysnappia. Myös muita nappuloita tai nappulaksi luulemiaan esineitä katsoessaan tai painaessaan Elli saattaa sanoa piip piip. Tämän lisäksi Elli sanoo piip piip, kun hän painaa sormellaan ihmisten neniä.
ankka
kaakka (1 v 1 kk 2 vk) Elli kutsuu kirjojen ankan kuvia ja kylpyankkojaan kaakaksi.
kaakka (1 v 2 kk) Elli nimittää kaakoiksi kaikia isompia lintuja kuten esimerkiksi ankkoja, sorsia ja variksia.
nukkuu
kukkuu (1 v 1 kk 2 vk) Ellin ensimmäinen verbi, Elli tosin käyttää sanaa merkityksessä nukkumassa tai nukkumaan. Esimerkiksi Tyttö-nukke pitää laittaa kukkumaan silloin, kun Elli on lähdössä ulos leikkimään. Elli voi myös sanoa kukkuu, kun häntä laitetaan nukkumaan ja sammutetaan valot makuuhuoneesta.
pippeli, pimppi
pippe (1 v 1 kk 2 vk) Ellin sana pippe tarkottaa sekä pippeliä että pimppiä.
sukka
kukka (1 v 1 kk 2 vk)
pallo
pa, pall (1 v 1 kk 2 vk) Elli tunnistaa kirjojen kuvista pallot ja myös oikeat pallot.
hammas
hamma (1 v 1kk 16 pv) Elli sanoo hamma, kun hänet viedään illalla hammaspesulle tai kun Mikko tai Mari pesevät sähköhammasharjalla hampaitaan. Sana merkinnee Ellille juuri hampaidenpesua.
hamma (1 v 2 kk) Elli kutsuu omiaan ja muiden hampaita hampaiksi. Hän osaa myös pyydettäessä näyttää, missä ovat Ellin hampaat.
kukkuu
kukkuu (1 v 1 kk 19 pv) Elli kurkistaa vaikkapa seinän takaa tai huonekalun alle ja sanoo kukkuu. Perinteinen kukkuu-leikki siis.
varpaat
varpa (1 v 1 kk 20 pv) Elli tarttui aamusella Mikon sängyllä lepääviin varpaisiin ja sanoi varpa. Suihkun jälkeen kuivatellessa Elli otti kiinni omista varpaistaan ja sanoi varpa. Tätä sanaa emme ole Ellille opettaneet. Hän on vain poiminut sen puheestamme.
kakku
kakku (1 v 1 kk 3 vk) Ensimmäiseksi Elli oppi, että Sininen Runoilijakoira syö kirjassa kakkua. Seuraavaksi sanan merkitys laajeni hiekkakakkuun ja lopulta myös syötäviin kakkuihin.
käsi
käs (1 v 1 kk 3 vk) Kun Elliltä kysyy, missä on käsi hän osaa näyttää kätensä. Elli saattaa myös heiluttaa käsiään ja toistella sanaa käs, käs, käs.
käsi (1 v 3 kk 3 vk) Elli käyttää sanaa käsi merkityksessä anna käsi. Kun hän haluaa kiivetä johonkin korkealle, ojentaa hän kätensä ja sanoo käsi.
kirja
kiia, kiija (1 v 2 kk)
nenä
nenä (1 v 2 kk) Kun Elli oppi sanomaan ja tunnistamaan nenän, kävi hän mielellään näyttämässä sormellaan eri ihmisten neniä. Tällä lailla hän sai muutaman ikäisensä ihmisen itkemään, sillä Elli ei aina osunut ihan nenään, vaan hän saattoi vahingossa tökkäistä vaikka silmään. Mari ja Mikko sen sijaan oppivat pian suojautumaan nenäetsinnöiltä.
ruoho
ru'o (1 v 2 kk) Elli oppi ensin, että kirjassa hevoset syövät ruohoa. Sitten hän keksi leikkipuistossa, että maassakin on ruohoa.
paperi
pape (1 v 2 kk) Piirustuspaperi, vessapaperi ja talouspaperi ovat pape.
oh hoh
oh hoh, uh huh (1 v 2 kk) Tämän Elli oppi sanomaan pingviini-kirjasta, jossa äiti-pingviini kauhistelee lapsensa tekemää sotkua sanomalla Oh hoh mikä sotku. Elli halusi aina kirjaa luettaessa hypätä suoraan tälle sivulle. Elli käyttää sanontaa lähinnä pudottassaan jotain lattialle.
avaimet
vava (1 v 2 kk) Elli oppi sanan, kun hän aina kellariin vaunuja hakemaan mentäessä halusi avaimet omaan käteensä.
suukko
suukko, tuukko (1 v 2 kk) Kun Elli haluaa antaa suukon, hän sanoo suukko tai tuukko.
maitoo
taitoo, täitöö (1 v 2 kk 1 vk) Hyvin pitkään ruokapöydässä halutessaan maitoa Elli kääntyi kohti jääkaappia ja alkoi vinkukiukutella. Lopulta hän oppi pyytämään taitoo ja oli ilmiselvästi itsekin todella tyytyväinen keksintöönsä. Maito-sana onkin helpottanut ruokailua paljon, sillä nyt Elli saa haluamaansa oikeaan aikaan.
keksi
kikki (1 v 2 kk 1 vk) Elli oppi sanan keksi, kun meillä syötiin Pauliinan yo-juhlista ylijääneitä keksejä (Ellin herkkua olivat Mamin tekemät shakkiruudut). Elli seisoi keittiön lattialla ja sanoi kikki, kikki. Sanan opittuaan Elli tunnistaa kaikenlaiset keksit ja pyytää niitä kärkkäästi.
kiski (1 v 4 kk 2 vk) Ellillä menee nykyään keksi-sanassa k ja s nurinpäin. Vastaava konsonanttikäännös tulee sanassa veitsi, joka on Ellistä veisti.
kana
ka (1 v 2 kk 1 vk)
kana (1 v 4 kk 2 vk)
takki
takki (1 v 2 kk 1 vk)
auto
aou, tauto (1 v 2 kk 1 vk) Ensi kerran Mari kuuli sanan aou, kun hän kysyi Elliltä, mitä ostettaisiin Kaisalle ja Tuomaalle häälahjaksi. Elli istui rattaissa ja katseli tiellä kulkevia autoja ja vastasi auo. Vähitellen sana sai muodon tauto. Erityisesti istuessaan autossa ja katsellessaan takana tulevia autoja, Elli toistelee sanaa. Välillä myös pyörätuolit tai rollaattorit ovat tautoja.
auto (1 v 2 kk 2 vk)
kuva
kuva (1 v 2 kk 1 vk) Kun Ellistä ottaa valokuvaa, hän yleensä osoittaa kameraa ja sanoo kuva. Myös valokuvat ja joskus piirrokset ovat kuvia.
kissa
issa, ssa (1 v 2 kk 2 vk) Elli kutsui kissoja ensin pupuiksi, sitten hauvoiksi mutta oppi lopulta myös sanan kissa. Ellille kissoja ovat myös tiikerit ja leijonat.
kukko
kukko (1 v 2 kk 2 vk)
lehmä
mmä (1 v 2 kk 2 vk) Elli tunnistaa lehmän kuvan.
laukku
aukku (1 v 2 kk 2 vk)
hattu
attu (1 v 2 kk 2 vk)
palapeli
papi (1 v 2 kk 2 vk) Kun Elli haluaa tehdä palapelejä, osoittaa hän olohuoneen hyllyä ja toistelee papi, papi, kunnes palapeli otetaan esille. Toki hän kutsuu myös lattialla tai pöydillä lojuvia palapelejä papeiksi. Myös palapallo on Ellin mielestä palapeli.
karhu
ka'u, karu (1 v 2 kk 2 vk) Elli tunnistaa palapelista ja kirjoista karhut ja sanoo joskus myös nallejaan karhuiksi. Karhu muuten sanoo Ellin mielestä karjaisun rräy kuten myös tiikeri ja leijona.
pyörä
py'ä, pyär (1 v 2 kk 2 vk) Elli sanoo polkupyöriä pyöriksi. Välillä hän käyttää sanaa myös auton renkaista tai pyörätuolin renkaista.
päivää
päivä (1 v 2 kk 2 vk) Elli osaa kätellä ja sanoa päivää. Aika usein istuessaan rattaissa hän ojentaa oikean kätensä ja toistelee päivä, päivä, kunnes häntä tajuaa kätellä takaisin.
pävää,päivää (1 v 3 kk 2 vk) Elli ojentaa kätensä ja haluaa kätellä ja sanoo päivää.
noh
noh (1 v 2 kk 2 vk) Tämän sanonnan Elli on itse poiminut Mikon ja Marin kielenkäytöstä. Elli sanoo noh lähinnä yrittäessään kiivetä johonkin tai yrittäessään tunkea palapelin palaa väärin päin lokoseen. Noh liittyy aina tilanteisiin, joissa Elli yrittää tehdä jotain, mikä ei oikein onnistu.
avaa
avaa (1 v 2 kk 3 vk) Elli haluaa, että hänelle avataan esimerkiksi ovi, purkki tai palapallo
gradu
krau (1 v 2 kk 3 vk) Kun Mari teki graduaan viimeistä viikkoa, sanoi Elli krau aina kun hän tuli hipeltämään Marin gradupapereita tietokoneen äärelle. Kai häntä oli tarpeeksi monta kertaa pyydetty olemaan koskematta tai repimättä Marin gradua.
vettä
että, vettä (1 v 2 kk 3 vk) Elli nimitää vedeksi lasissa olevaa vettä, kylpyvettä, meressä tai järvessä olevaa vettä ja joskus myös sadetta.
naku
kaku (1 v 2 kk 3 vk) Elli kutsuu alastomia ihmisiä ja kuvia alastomista ihmisistä sanalla kaku. Myös kirjassa oleva alaston Maisa-hiiri on kaku. Kun Ellin riisuu alasti ja kysyy häneltä, kuka on naku, hän juoksentelee ympäriinsä ja toistelee kaku, kaku, kaku.
pilli
pii'i (1 v 2 kk 3 vk) Elli tunnistaa erilaiset juomapillit ja haluaa leikkiä niillä. Joskus hän myös kutsuu pillimaitoja nimellä pii'i.
pii'i (1 v 3 kk 3 vk) Juotuaan pillimaitoa Elli sanoo pii'i kun haluaa leikkiä pillillä. Ellistä on myös hauskaa, että mummo käyttää juodessaan pilliä.
ruokaa
kukaa (1 v 2 kk 3 vk) Kun Ellillä on nälkä, saattaa hän mennä seisomaan syöttötuolin viereen ja toistella sanaa kukaa. Erityisesti jos Elliltä kysyy, onko hänellä nälkä, vastaa tyttö sanomalla kukaa. Sana on varmaan lähtöisin siitä, että usein kysyimme Elliltä Onko nälkä, haluatko ruokaa?
laiva
laeva (1 v 2 kk 3 vk)
naama
maama (1 v 2 kk 3 vk) Elli saattaa koskea kasvojaan ja sanoa maama. Myös pyyhkiessään suutaan ja ylipäätään kasvojaan servietillä ruuan jälkeen, sanoo Elli usein maama.
naama (1 v 4 kk 3 vk)
herne
enne (1 v 2 kk 3 vk) Elli pitää oikein paljon herneenpaloista ja käyttää niistä sanaa enne.
hinni, henne, enne (1 v 3 kk 2 vk) Elli kutsuu sekä yksittäisiä herneitä että palkoja henneiksi.
Mikko
Kikko (1 v 2 kk 22 pv) Elli oppi, että Mikkoa voi sanoa isän lisäksi Kikoksi. Jos Mari huutaa Mikkoa apuun, huutaa Elli Kikkoa. Jos Elliltä kysyy, missä on Mikko, menee Elli Mikon luo.
tikku
kikku (1 v 2 kk 23 pv) Olimme Mattiloilla syömässä ja pöydässä oli tarjolla pitkiä leipätikkuja. Elli ihastui niihin heti ja oppi sanan samantien. Parin päivän päästä laivalla Elli osasi itse pyytää näkemiään leipätikkuja. Leipätikkujen lisäksi Elli sanoo kikuiksi myös tulitikkuja.
käpy
päpy (1 v 2 kk 25 pv) Elli keräili Maijan ja Kimmon Taivassalon mökillä paljon käpyjä purkkiin ja pudotteli loputtomasti käpyjä vesisaaviin. Tässä ohessa hän oppi tunnistamaan kävyn ja sanomaan sitä päpyksi.
ikkuna
ikku (1 v 2 kk 27 pv) Elli ihastui Visbyn laivamatkalla hyttimme ikkunaan, josta hän näki ulos seisoessaan sängyllä. Tästä lähtien ikkunat ovat olleet ikkuja.
kaksi
kakki (1 v 2 kk 4 vk) Ellin sanan kakki merkitys on jonkinlainen yleinen lukusana. Elli käyttää sanaa, kun lasketaan esimerkiksi hänen sormiaan tai kirjassa olevien leppäkerttujen määrää. Lukuun kaksi sana viittaa vain äänteellisesti
Mami
Mami (1 v 2 kk 29 pv) Marin äiti Pirjo on Ellin Mami.
kenkä
kinga (1 v 3 kk) Elli alkoi ensi kertaa harjoitella ng-äännettä autossa leikkiessään kengillään (kinga, kengä yms.). Hänestä äänne oli selvästi kivan kuuloinen. Lopulta kenkä-sana muotoutui ja jäi asuun kinga.
hyttynen
hytty (1 v 3 kk)
ovi
ovi (1 v 3 kk)
Katri
Kakki (1 v 3 kk 4 pv) Elli oppi mökkireissulla kummitätinsä Katrin nimen. Tämä oli äidin, isin ja Mikon jälkeen ensimmäinen selkeästi jonkun ihmisen nimeävä sana.
kynä
ynä (1 v 3 kk 1 vk)
lisää
lisää (1 v 3 kk 1 vk) Kun Elli haluaa enemmän ruokaa, juomaa tai leikkejä tai kirjan lukua, sanoo tai toistelee hän lisää, lisäää.
apina
api (1 v 3 kk 1 vk)
pöytä
pöyä (1 v 3 kk 1 vk)
tuoli
tuoi (1 v 3 kk 1 vk)
amme
amme (1 v 3 kk 1 vk)
kännykkä
käkkä, känny (1 v 6 kk 13 pv) Elli sanoo kännyköitä ja usein myös kaukosäätimiä kännyiksi. Myös taskulaskimia Elli kutsuu kännyiksi ja laittaa niitä korviaan vasten.
Ukki
Kukki, Ukki (1 v 3 kk 10 pv) Marin isä Jukka on Ellin Ukki.
istuu
ittu, ittuu (1 v 3 kk 2 vk)
kuuma
puuma, muuma (1 v 3 kk 2 vk) Ensin Ellistä ruoka oli kuumaa ja kesähelteillä myös autossa oli kuumaa. Ennen kuin Elli oppi sanan kylmää, myös jääyelö oli puumaa
hiekka
hiekka (1 v 3 kk 2 vk) Hiekkalaatikolla yllättäen huomasimme, että Elli puhuu hiekasta tullessaan hiekkalaatikkoon.
kivi
viivi, vivi (1 v 3 kk 2 vk) un Elli sanoo vivi on hänellä yleensä kivi suussaan. Tämän jälkeen Elli näyttää kieltään ja tiputtaa kiven pois.
karkuun
ka(r)kuu (1 v 3 kk 2 vk) Kun Ellille laittaa vaippaa tai pukee vaatteita päälle, saattaa hän juosta karkuun ja huutaa innoissaan ka(r)kuun, ka(r)kuun. R-kirjainta Elli ei oikeastaan lausu, r on lähinnä kurkun kähistämistä.
potta
potta, puta (1 v 3 kk 2 vk)
juustoa
uuttoo, tuuttoo (1 v 3 kk 2 vk)
uustu (1 v 3 kk 27 pv)
mansikkaa
makkaa (1 v 3 kk 2 vk)
kinkkua
kikku (1 v 3 kk 2 vk) Elli pitää todella paljon kinkkuleikkeleistä ja pyytää niitä lähinnä aamiaisella sanalla kikku.
keinuu
keinuu (1 v 3 kk 2 vk) Kun Elli haluaa ulos keinumaan, sanoo hän keinuu. Myös erilaiset heijaavat liikeet ovat keinumista.
heittää
heittää (1 v 3 kk 2 vk) Tämän sanan Elli oppi valitettavasti hiekkaa heittäessään. Elli luki kirjan sottaavasta Saarasta, joka heitteli hiekkaa, vaikka se oli kiellettyä. Tämän jälkeen Ellikin alkoi heitellä hiekkalaatikolla hiekkaa itsensä ja muiden päälle ja selittää iloisena heittää, heittää. Onneksi tämä leikki ei kestänyt juuri viikkoa pidempään.
kannu
kangu, kannu (1 v 3 kk 2 vk) Elli sanoo kastelukannuja kanguiksi. Alkuun sanassa oli jostain syystä ng-äänne, mutta se putosi parissa viikossa pois. Kannuja ovat muuten sekä Ellin oma pieni kylpylelu kastelukannu että oikeat isot kastelukannut.
hikka
hikka (1 v 3 kk 2 vk)
tuuli, tuulee
tuu'i (1 v 3 kk 2 vk) Kun Elli on itse tuulessa, hän sanoo tuu'i. Elli nimittää myös tuulettimne tuulta tuu'iksi ja myös itse tuuletinta (vaikka tuuletin olisi poissa päältä).
Rasmus
Mahmu, Ahmu (1 v 3 kk 18 pv) Elli alkoi kotona kysellä puistoon lähtiessä tai puistosta puhuttaessa hyvää ystäväänsä Rasmusta.
kylmä
mhmä, ylmä (1 v 3 kk 3 vk)
jano
jano (1 v 3 kk 3 vk)
nälkä
nälkä (1 v 3 kk 3 vk)
hame
ame (1 v 3 kk 3 vk)
Joonas
Joona (1 v 3 kk 3 vk) Me olemme kutsuneet Ellin valkoista norppaa Joonakseksi. Ellin mielestä norppa on ollut bää bää. Nyt Ellikin on alkanut nimittää pikkuista norppaansa Joonaksi.
nakki
kakki (1 v 3 kk 3 vk)
mekko
mekko (1 v 3 kk 3 vk) Kun Ellille tehtiin morsiusneidon mekkoa meidän häihimme, oppi Elli sanan mekko.
auttaa
auttaa (1 v 3 kk 3 vk) Kun Elli tarvitsee apua vaikkapa halutessaan nousta syöttötuoliin tai kiivetessään hankalaan paikkaan, huutaa hän auttaa, auttaa.
vaihtaa
vaihta (1 v 3 kk 3 vk) Vaihtaa-sana liittyy vielä vain vaipan vaihtoon. Joko Elli kommentoi sitä, kun me vaihdamme hänelle vaippaa tai sitten hän ilmottaa sanalla, että olisi aika vaihtaa vaippa.
hyppää
hyppää (1 v 3 kk 3 vk)
pöllö
pöllö (1 v 3 kk 3 vk) Elli sai Bambi-palapelin, jossa oli puussa pöllö. Tämän jälkeen Elli tajusi myös pöllöt muista kirjoista ja Korkeasaaressa hän oli oikein kiinnostunut pöllöistä.
huhuu, uhuu
huhuu (1 v 3 kk 3 vk) Välillä pöllöjen sanoma huhuu menee sekaisin itse pöllö-sanan kanssa ja silloin puussa näkyy huhuu.
sattuu
sattuu (1 v 3 kk 3 vk) Jos Elliä sattuu johonkin vähän pidemmän aikaa (esimerkiksi ihottuma tai vain muisto jostain kovemmasta kivusta) saoo hän sattuu ja osoittaa sattuvaa kohtaa. Yksittäisten kolhujen kohdalla Elli ei puhu sattumisesta.
bussi
bussi (1 v 3 kk 3 vk)
Maisa
Maisa (1 v 3 kk 3 vk) Elli pitää oikein paljon Maisa-kirjoista. Kun Elli sanoo Maisa, haluaa hän, että luetaan Maisa-kirjaa.
Janne
Anne (1 v 3 kk 3 vk) Ellin Janne-eno
tippuu
tippu (1 v 3 kk 24 pv) Kun Elli heittää ruokaa tai vaippoja tai lelujaan lattialle, sanoo hän tippu.
Kiia
Kiia (1 v 3 kk 25 pv) Elli alkoi kotona kysellä Rasmuksen rinnalla myös ystäväänsä Kiiaa.
mäkeen
mäke (1 v 3 kk 25 pv) Kun Elli haluaa ulos leikkimään, toistelee hän sanoja kakku, keinuu, Mahmu, Kiia ja nyt myös mäke.
Kiti
Titi (1 v 3 kk 27 pv) Marin tädin Kitin nimen Elli oppi hetkessä.
Pappa
Pappa (1 v 3 kk 4 vk) Mikon isä Timo on Ellin Pappa
linna
inna (1 v 3 kk 4 vk) Elli haluaa rakentaa hiekkalaatikolla innoja.
uimaan
uima (1 v 3 kk 4 vk) Kun Elli seisoo rannalla, sanoo hän uima ja haluaa veteen.
vene
vene (1 v 3 kk 4 vk) Elli sai Kitiltä saksantulijaisina pienen veneen, jossa on puksuttava moottori. Vene-sana tuli opittua hetkessä. Nyt Elli tunnistaa jo hyvinkin erilaisia veneitä kuvista ja rannoilta.
portaat
putaa (1 v 3 kk 4 vk)
sammakko
makko (1 v 4 kk)
tyyny
tyyny (1 v 4 kk)
peitto
peitto (1 v 4 kk)
punainen
puna (1 v 4 kk) Ensimmäinen väri jonka Elli oppi oli punainen. Elli tajusi, että hänen hiekkalapionsa on punainen (Muumi-kirjassa on sininen lapio).
sauna
auna (1 v 4 kk) Elli sanoo saunaksi sekä kuumaa että kylmää saunaa. Aika usein Elli sanoo saunaksi myös suihkua.
kiitos
kiito (1 v 4 kk) Elli sanoo kiito saadessaan asian käteensä ja myös antaessaan asian (merkityksessä ole hyvä). Välillä Elli myös sanoo kiito noustessaan pöydästä.
imuri
imu (1 v 4 kk) Pölynimurin lisäksi jotkut muutkin pärisevät koneet kuten ruohonleikkuri ovat imuja.
haukkaa
haukkaa (1 v 4 kk)
vaunu
vaunu (1 v 4 kk) Elli tunnistaa lastenvaunut ja -rattaat vaunuiksi.
kotiin
koti (1 v 4 kk) Elli tietää kellarissa ja portaikossa, että ollaan menossa kotiin.
Ninna
Ninna (1 v 4 kk) Elli on oppinut, että Kiian siskon nimi on Ninna. Jos Elli kysyy Kiiaa, hän kysyy yleensä heti perään Ninnaa.
tanssii
tassii (1 v 4 kk)
krokotiili
kroko (1 v 4 kk) Maisa-kirjoista Elli oppi krokotiilin. Välillä krokotiilit ovat myös Kekejä, sillä Maisan kaveri on Keke-krokotiili
haloo
haloo (1 v 4 kk) Elli sanoo haloo vastatessaan leikkipuhelimeen tai kännykkään. Oikeaan puhelimeen Elli ei vielä sano mitään.
aivastus
aistu (1 v 4 kk)
pissa
pissa, pisu (1 v 4 kk) Kun Mari tai Mikko menee vessaan, sanoo Elli pisu. Välillä hän myös kertoo itse pissivänsä vaippaan.
loppu
loppu, oppu (1 v 4 kk) Ruoka voi olla loppu tai kirja voi olla loppu. Myös tv-ohjelmat ovat loppu, kun ruudussa näkyvät lopputekstit.
lukee
lukee (1 v 4 kk 2 vk)
lukee (1 v 4 kk 2 vk)
haarukka
haaukka (1 v 4 kk 3 pv) Elli tunnistaa haarukan ja sanoi lisäksi Rasmukselle ostettua haravaa haarukaksi.
Stumbe
Pumpe (1 v 4 kk 4 pv) Ellin kummisetä
posti
potti,posti (1 v 4 kk 1 vk) Kun Ellin kanssa tule sisälle kotiin, muistaa Elli mahdolisen postin jo oven ulkopuolella. Myös jos ollaan sisällä ja ovella kolahtaa, saattaa Elli mennä ovelle sanoen posti.
maissia
maissii (1 v 4 kk 1 vk) Ellistä on kivaa aamuisin Mikon tavoin syödä maissihiutaleita, joita Elli pyytää sanalla maissii.
kynnet
kynni (1 v 4 kk 1 vk) Ellin kynsien leikkuu ei aina ole ihan helppoa ja näistä hetkistä Elli oppi sanan kynni. Välillä Elli myös osoittaa vessan seinällä roikkuvia kynsisaksia ja sanoo kynni. Hyvin kiinnostavia ovat myös naisten lakatut kynnit.
lapio
lapui, lape (1 v 4 kk 1 vk)
lappu
appu (1 v 4 kk 1 vk) Elli sanoo ruokalappua apuksi. Jos lappu ei ole kaulassa ruokailua alottaessa, Elli muistuttaa siitä. Aterian jälkeen Elli kiskoo lappua kaulastaan ja toistelee ahdistuneena appu, appu.
tossa
tossa (1 v 4 kk 1 vk) Kun Elli ojentaa jotain, saattaa hän sanoa tossa. Tossa taitaa olla meidän taloutemme ole hyvä. Elli saattaa myös osoittaa jotain ja sanoa tossa.
ääni
ääni (1 v 4 kk 1 vk) Kun kuuluu kovia ääniä esimerkiksi rakennustyömaalta tai imurista, Elli toteaa, että ääni.
kello
keeo (1 v 4 kk 1 vk) Kun puhutaan kellonajasta, Elli nostaa ranteensa, katsoo siihen ja sanoo keeo. Elli tunnistaa myös seinäkellot.
uuni
uuni (1 v 4 kk 1 vk)
rekka
rekka (1 v 6 kk 13 pv)
maha
maha (1 v 4 kk 1 vk)
roska
roska, oska (1 v 6 kk 13 pv)
hali
hai (1 v 4 kk 1 vk) Kun Elli haluaa halata, sanoo hän hai ja ojentaa kätensä kohti.
Pauliina
Paua (1 v 4 kk 12 pv) Ellin Pauliina-täti
hyvää
hyvää (1 v 4 kk 2 vk) Kun Elli pitää ruuasta, hän sanoo hyvää ja hymyilee. Hän on varmastikin oppinut adjektiivin meidän kysymyksestämme: Onko hyvää?
kynnys
kynny (1 v 4 kk 2 vk) Elli tunnistaa kynnykset ja usein mainitsee sanan kynnyksiä ylittäessään. Välillä Elli kutsuu kynnyksiksi myös isompia pudotuksia. Hän saattaa seistä sohvapöydän reunalla tai tuolin reunalla ja sanoa kynny, kun ei uskalla astua alas.
mennään
mennä (1 v 4 kk 2 vk) Kun Elli haluaa lähteä, hän sanoo mennä. Tällä tavoin hän esimerkiksi kiirehtii hidastelevia vanhempiaan tai ilmottaa, että tämä neuvolakäynti on nyt ohi...
iso
iso (1 v 4 kk 2 vk)
Muumi
mamma, muumi (1 v 4 kk 2 vk) Elli kutsuu Muumeja muumeiksi tai mammaksi. Elliin on selvästi suurimman vaikutuksen tehnyt Muumimamma, sillä muutkin muumit ovat usein Mammoja.
kato
kato, kattoo (1 v 4 kk 2 vk) Ku Elli haluaa, että me katsomme jotain, hän osoittaa sitä ja sanoo kato. Elli saattaa myös kädellään kääntää toisen päätä haluamaansa suuntaan ja sanoa kato.
lapsi
apsi, lapsi (1 v 4 kk 3 vk) Elli sanoo pieniä ihmisiä apsiksi. Lapsen raja menee jossain 10-15 vuoden kohdalla.
poika
poika (1 v 4 kk 3 vk) Tyttö-sanan rinnalle on tullut sana poika. Useimmiten Elli erottaa tytöt ja pojat toisistaan. Välillä tulee kuitenkin pieniä virheitä...
pimeä
pime (1 v 4 kk 3 vk) Tämän sanan Elli oppi kellarissa, jossa on usein pimeää.
vauhtii
vauhtii (1 v 4 kk 3 vk) Elli haluaa vauhtii keinussa.
piippaa
piippaa (1 v 4 kk 3 vk) Bussissa Elli haluaa painaa nappia ja kuulla piippaa -äänen. Myös muut lyhyet äänet ovat piippauksia.
vastaa
vastaa (1 v 4 kk 3 vk) Kun puhelin tai kännykkä tai uunin kello pirahtavat, huutaa Elli vastaa. Bussissa tästä tulee joskus hassuja tilanteita, kun muiden kännykät soivat ja Elli huutaa monta kertaa vastaa.
hajosi
hajo (1 v 4 kk 3 vk) Kun tornit sortuvat tai hiekkakakut menevät liiskaksi, sanoo Elli hajo.
heppa
heppa (1 v 4 kk 3 vk) Elli ei millään meinannut oppia sanaa hevonen ja se selvästi välillä häiritsi tyttöä, kun luimme eläinkirjoja. Keksimme alkaa kutsua hevosia hepoiksi ja tämän sanat Elli oppi heti.
elefantti
ele (1 v 4 kk 3 vk)
taputtaa
tapu (1 v 4 kk 3 vk)
kaataa
kaataa (1 v 4 kk 3 vk)
Sivun viimeisin muutos: "2007-09-13 08:26:33 mtreinik"