Etusivu > Mieliasiat > Mielipaikat
Emman sivut

Mielipaikat

[Ellin oma nurkkaus]
[Oma koti]

[Elli heräilee poikittain tyynyllään]

Otaniemen koti

Elli asuu Otaniemessä teekkareiden perhekylässä punatiilisessä kerrostalossa. Elli asuu aika lailla joka puolella meidän kolmiotamme. Tämä tilanne saattaa tietysti muuttua, kun Ellillä alkaa terroristivaihe ja ainakin herkin tekniikka pitää suojata Ellin hyökkäyksiltä.

Syksy ja talvi 2002

Ellillä on oma nurkkauksensa Marin ja Mikon makuuhuoneessa. Siellä on Ellin oma Ikeasta ostettu pinnasänky. Seinällä on Amerikasta saatu Marien ja Mrs T:n tekemä Suomi-aiheinen tilkkutäkki ja Riikalta nimisaunalahjaksi tullut Elli-taulu, jossa lukee: "Minä rakastan sinua niin paljon, kuin täältä on matkaa kuuhun - ja takaisin." Sängyllä on punakeltasävyinen Marin neuloma ruutupeitto, ja sängyn päällä roikkuu Mikon ja Marin askartelema mobile. Pinnasängyssä on myös seurana sekalainen kasa pehmoystäviä ja sänkyä kiertää pinnasuoja, josta on kiva pitää kiinni ja jota vasten voi öisin nykertää naamansa. Sängyn alla Elli ei vielä ole käynyt, ja sängyn pohjan laskemisen jälkeen sieltä on pitänyt siirtää pois myös isot pahvilaatikolliset liian pieniä ja liian isoja vaatteita.

[Uimapuku päällä ensimmäistä kertaa] [Viileään veteen totuttelua kotiammeessa] [Elli kuivattelee kylvyn jälkeen hoitopöydällä]

Ellin vakiopaikkoja kotona ovat myös hoitopöydät. Varsinainen hoitopöytä sijaitsee makuuhuoneessa, ja siinä hoidetaan kuivahuolto. Vessan hoitopöydällä Elliä puetaan ja riisutaan lähinnä vain pyllyn pesua varten. Aamuisin makuuhuoneen hoitopöydältä Ellin matka jatkuu pyykkikoneen päällä olevaan kylpyammeeseen tai jomman kumman vanhemman kanssa suihkuun.

[Elli oivaltaa TV:n katselun idean] [Aamuheräilyä] [Marin syntymäpäiväaamiainen]

Olohuoneen nurkassa on puolivuotislahjaksi saatu Ellin oma lelulaatikko. Marin ja Mikon sängyssä Elli viettää lähes päivittäin yhteisen aamuhetken. Keittiössä Ellin valtakuntaa on ruokapöydän pääty ja syöttötuoli. Ellillä on myös liikuteltavia omia paikkoja. Aikaisemmin Elli istuskeli eri huoneissa ja pöydillä sitterissä, mutta opittuaan istumaan itsenäisesti hän ei sitteriä ole enää huolinut. Tärkein liikuteltava paikka on edelleen imetystyyny: pikkuvauvana imetystyyny oli ruokala, nyt se on muuttunut leikkipaikaksi.

Vuodet 2003-2004

Jo ennen Emman syntymää Ellin maailma muuttui, kun hän siirtyi nukkumaan äidin ja isän huoneen toiseen kulmaa Villan Hannalta lainassa olevaan lastensänkyyn. Muutenkin Ellin tavarat uudelleenjärjestettiin: vaatteet vaihtoivat piironkia, lelut inventoitiin ja osa siirrettiin odottamaan Emmaa. Ellin lastenkirjat saivat oman hyllyn makuuhuoneeseen ja Elli ottikin tavakseen seistä hyllyn edessä ja pyytää jotakuta lukemaan kirjoja. Ruokapöydässä Elli myös Emman synnyttyä vähitellen siirtyi istumaan ikkunatuolille. Kun Emma valloitti hoitopöydät, siirtyi Elli istumaan hienosti potalla ja siitä aika pian suoraan pöntöllä. Vessassa Elli myös oppi käymään kylvyssä ihan itse suljettuun suihkukaappiin sijoitetussa ammeessa, jossa saattoi surutta roiskia vettä aivan halunsa mukaan.

Nyt siinä, missä Emman elämä pyöri muutaman sopen (sänky, sitteri, hoitopöydät yms.) ympärillä, Elli muutti asumaan äidin ja isän tavoin kaikkialle, paitsi sekasortoiseen työhuoneeseen, jossa parivuotias olisi saanut aikaan mittavaa häiriötä. Myös Ellin tavarat levittäytyi koko talon alueelle eivätkä enää pysyneet kiltisti omilla paikoillaan. Ellin maailman laajenemisen myötä ja leikkitilan ilmeisen puuttumisen myötä koko perhe huomasi hyvin konkreettisesti, että tarvitsemme todellakin lisää tilaa ja neliöitä.

Vuodesta 2004 eteenpäin: Vihdin koti

Uusi kotimme sijaitsee Vihdin kirkonkylän maalaisidyllissä. Asumme rivitalon päädyssä Kirjavajoen varrella. Seinänaapurina on iloinen Kukkaro ja toisella puolella niityn ja metsikön takana Pyhän Birgitan kirkon rauniot. Kodissamme on alakerrassa hyvin avoimet eteinen, olohuone ja keittiö ja iso terassi ja yläkerrassa lastenhuone, vanhempien makuuhuone, työhuone, pesuhuone ja sauna ja iso lasitettu parveke. Koti on osoittautunut meidän tämänhetkiselle perheellemme juuri täydellisen sopivaksi.

Elli suhtautui uuteen kotiin muuttoon täysin luontevasti. Kun hänelle selvisi, että omat tavarat seuraavat mukana, ei hänellä ollut huolen häivää. Elli myös otti vastaan uuden, Emman kanssa yhteisen huoneensa oikein tyytyväisenä. Hän selvästi pitää siitä, että hänelläkin on oma alue. Tyttöjen punakeltaoranssävyisessä huoneessa on molempien sängyt, pieni kirjoituspöytä tuoleineen, vaatelipasto, iso lukunojatuoli ja kaksi kirja/leluhyllykköä. Siis kaikki mitä pieni ihminen tarvitsee. Seinillä on valokuvia tytöistä ja Ellin pienii taulu, jossa lukee: "Minä rakastan sinua niin paljon, kuin täältä on matkaa kuuhun - ja takaisin.

Ellille tärkeintä talossa on varmaan hänen lelujensa sijainti. Ne on vaihtelevasti jaettu lastenhuoneen ja olohuoneen kirjahyllyn alahyllyjen kesken. Tämän myötä tyttöjen leikit keskittyvätkin pääasiassa olohuoneen isolle lattialle ja lisäksi lastenhuoneeseen. Muita vakituisia leikkialueita ovat säästä riippuen alakerran iso terassi ja yläkerran lasitettu parveke. Varsinkin kesäaikaan alakertamme siis kuuluu merkittävänä osana terassi, jossa tytöt ajelevat mopoillaan, lastenvaunuillaan, uiskentelevat kahluualtaassa, pelaavat palloa tai hyppäävät vistiä. Terassia on myös mukava tasaisin väliajoin maalata vesimaalilla. Kirjojen maailma tytöille avautuu useimmin Marin ja Mikon huoneen sängyllä lukeissa ja myös olohuoneen sohvalla. Sohvalla Elli on myös alkanut tutustua televisioon. Usein tyttö arkena viiden aikaan istuu sohvalla ja katselee Pikkukakkosta. Sohvan vieressä oleva pöytä yhdessä sohvan kanssa myös muodostaa Ellin ensisijaisen kiipeily- ja pomppupaikan. Oikeastaan pomppupaikkana parempi on vain Marin ja Mikon sänky.

Oma piha on ollut myös Ellille mukavaa aluetta. Erityisesti talvella talomme pääty on ollut tyttöjen omaa valtakuntaa, jossa on lumiukkoja, lumitunneleita, mäkiä, linnoja. Elli alkaa jo vähän myös oivaltaa maisemien arvoa. Hän seurailee ikkunoista ja terassilta, kuinka aurinko laskee tai kuinka sumu peittää koko joen ja alavat maat.

Harjula

Marin äidin ja isän eli tyttöjen Mamin ja Ukin koti Nummelan Harjutiellä on varmasti tytöille oman kodin jälkeen rakkain paikka maailmassa. Ellin käyttämän sanan mukaan talo on meillä nimetty Harjulaksi. Vaikka mummon ja papan koti onkin perinteisesti Mummola, olisi Mamila liian outo sana. Emme myöskään osaa sanoa menevämme Harjulle (usein Mummolle ja papalle mennään Enärantaan), sillä silloin tuntuisi, että menemme katsomaan Mamin ja Ukin naapureita Tuulaa ja Mattia eli Harjuja, siksi siis Mamin ja Ukin koti on Harjula ja kun sinne mennään, mennään Harjulaan.

Harjulassa on viimeisten vuosien aikana huoneet vaihtaneet asukkiaan ja tarkoitustaan mahdotonta vauhtia. Vuodesta 2003 asti on alakerran pienempi makuuhuone kuitenkin pysynyt koko ajan meidän perheemme huoneena, tyttöjen huoneeksi sitä joskus kuulee sanottavan. Sieltä löytyy suurin osa Harjulan leluista, Emman iso pinnasänky, Ellin vuodevaatelaatikko ja sen tytöt mieltävät omaksi nukkumapaikakseen. Toinen tytöille tärkeä paikka Harjulassa on olohuoneen keittiönpuoleinen pää, jossa on alahyllyillä tyttöjen eniten käyttämiä leluja heti saatavilla. Olohuoneeseen on tullut myös Kouvolasta iso arkku, jossa on kaikki isot karvalelut kuten Leijona ja Joonakset.

Leikkipaikkojen lisäksi Harjulassa tyttöjen vakipaikkoihin kuuluu keittiönpöydän ja ikkunan välisää oleva penkki, jolla istuen tytöt syövät. Siihen neidit aina kiipeävät, kun alkaa näyttää siltä, että Mamin ruuat ovat valmiit. Ellille ja Emmalle maistuu yleensä mikä tahansa Mamin tekemä, mutta suurinta herkkua on varmasti siskonmakkarakeitto ja erilaiset marjaruuat kuten kiisselit. Ellillä ja Emmalla on Harjulassa myös omat nokkamukit ja ruokalaput ja tietysti myös omat hammasharjat, pyyhkeet, lempilelut yms. Mamin ja Ukin kotoa löytyy oikeastaan kaikki tarvittava. Kun sinne menee vaikkapa yökylään, pitää mukaan ottaa vain vaatteita, vaippoja ja omat unikaverit. Elli ja Emma molemmat aika usein pyytävätkin Mikkoa ja Maria lähtemään elokuviin tai vaikka Riikaan, jotta he pääsisivät Harjulaan hoitoon.

Sivun viimeisin muutos: "2005-10-31 21:05:06 mtreinik"