Etusivu > Mieliasiat > Ruoka
Emman sivut

Ruoka

[Luumunaama]
[Ellille maitoa mittamukista]

Kevät ja kesä 2002

Ellin ravinto koostuu pelkästä äidinmaidosta. Maito maistuu hyvin, mutta se kelpaa vain suoraan lähteestään eli rinnasta. Tuttipullosta Elli ei ole alkuviikkojen jälkeen suostunut syömään. Halusimme kuitenkin löytää jonkin vaihtoehtoisen syöttötavan rintaruokinnalle, joten kokeilimme antaa Ellille maitoa kaatonokallisesta mittamukista. Tällä tavalla Elli suostuu juomaan, mutta suuri osa maidosta päätyy rinnuksille.

Syksy 2002

Syksyllä Elli laajensi ruokavaliotaan kiinteisiin ruokiin. Alkuun syötiin pelkkiä kasviksia, joista parhaiten maistuvat bataatti ja kukkakaali. Hedelmistä yksikään ei ole ylitse muiden. Mango ja päärynä ovat ainakin hyviä. Eniten kaikista ruuista Elli pitää Tuttelin riisipuurosta. Sitä hän söisi vaikka kuinka paljon. Yhtenä iltana Elli santsasi puuroa neljä kertaa.

[Syöminen on tarkkaa puuhaa] [Elli himoitsee luumusosetta]
[Elli syö ensi kertaa ruisleipää]

Talvi 2002 - syksy 2003

Alkutalvesta Ellille alettiin antaa myös lihaa. Liharuuissa Elli pitää enemmän naudanlihasta kuin kanasta. Juureksista parhaan aterian saa, kun soseuttaa bataattia, kukkakaalia, porkkanaa ja parsakaalia. Valitettavasti tätä ruokaa saa vain Nummelassa, sillä Otaniemessä juurekset on pakastettu kukin erikseen. Hedelmäsoseista parhaita ovat kenties yhä mango ja päärynä. Uutena herkkuna ovat hedelmäjogurtit, joista paras maku on mustikka-vadelmajogurtissa. Aamuisin ja iltaisin Elli syö Tuttelin puuroja, joista yhä edelleen paras on riisipuuro. Hyvin uppoavat myös neljän viljan puuro, aprikoosipuuro, vadelma-grahampuuro ja puolukkapuuro.

Lopputalvesta Elli on syönyt pääasiassa valmiita ruokia. Aamulla ja illalla lempipuuroja ovat riisipuuro, neljän viljan puuro ja puolukkapuuro. Liharuuista Elli tykkää eniten kunnolla soseutetuista 5-6-kuukautisten soseista. Parasta on simppeli peruna ja liha -sose, johon on sekoitettu myös omenaa. Kahdeksankuukautisten valmisruuista Ellin lemppareita ovat spagetti ja jauhelihakastike sekä kanakasvispata. Vauvojen jogurteista Ellin ehdoton lemppari on vadelma-mustikkajogurtti, mutta mangojogurtti maistuu yleensä myös hyvin.

Valmisruokien lisäksi Elli syö aika lailla kaikkea mitä eteen annetaan: leipää, riisiä, pastaa, juustotikkuja yms. Täytettyään vuoden Elli on alkanut juomaan tavallista maitoa, joten ruokavaliolle ei ole enää isompia rajoitteita. Elli voi nyt periaatteessa syödä samaa ruokaa meidän kanssamme: esimerkiksi vauvojen jogurtit ovat vaihtumassa viileihin ja tavallisiin jogurtteihin. Rintamaidosta Elli luopui 11-kuukautisena, ja nykyään tavallinen rasvaton maito on Ellin ensisijainen juoma. Viime aikoina on käynyt ilmiselväksi, että Elli valikoi ruokiaan omien mieltymystensä mukaan. Toiset ruuat, esimerkiksi lammaspata, eivät maistu ollenkaan.

Talvi 2004-2005

Emman syntymän myötä Ellin ruokavaliosta putosivat vähitellen pois vauvojen valmisruuat. Ainostaan hedelmäsoseet jäivät pysyvästi välipaloiksi ja välillä Elli söi Emman seurana Tuttelin aamupuuroja. Yleensä Elli kuitenkin söi täysin samaa ruokaa aikuisten kanssa. Elli syö päivän aikana tavallisesti aamiaisen (puuroa tai muroja), lämpimän lounaan, päiväunien jälkeisen välipalan (hedelmäsose, jogurtti, hedelmä, leipää, keksiä yms), lämpimän päivällisen ja iltapalan (leipää, hedelmiä, viiliä, jogurttia, marjapuuroa yms). Lisäksi Elli ottaa vastaan jälkiruuan tai herkkuja aina kun sellaista on tarjolla. Syötävän ruuan määrä vaihtelee jonkin verran: yleensä Elli syö kunnolla jommallakummalla lämpimällä aterialla ja vähän näykkii toisella. Ruokajuomana Ellillä on yleensä aina rasvaton maito, jota meneekin varmasti yli puoli litraa päivässä. Mehu on sitten silloin tällöin saatavaa herkkua.

Ellin lempiruokia ovat hänen omien sanojensa mukaan raviolit ja makaronilaatikko. Näitä tyttö kyllä syökin erittäin hyvällä halulla. Lisäksi tyttö syö mielellään esimerkiksi erilaisia nakkiruokia, lihaperunasoselaatikkoa, kalakeittoa, pinaattikeittoa, lihapullia. Kokoliha- ja kanaruuat eivät ole samalla tavoin mieleisiä Ellille kuin Emmalle, mutta kyllä hän toki niitäkin syö, ainakin jos vähän autetaan. Ellin inhokkiruuat vaihtelevat vähän kausittain: talvella 2004 oli esimerkiksi vaihe, jolloin Elli ei mielellään syönyt punaisia ruokia (paprika, tomaatti yms). Välillä hän myös protestoi yleisesti kastikkeita kohtaan. Nämä ovat kuitenkin esimerkkejä pelkistä ennakkoluulosta. Sen sijaan pidempiaikaisia vastustelunaiheita Ellillä ovat ainakin sipuli ja sienet sekä valkoiset juustot kuten mozzarella tai leipäjuusto. Ne ovat kai liian voimakkaita tai oudon tuntuisia.

Mikään ihan helppo syömäri Elli ei ole. Häntä saa usein myönnytellä ja tukea ruokailun aikana. Usein käy myös niin, että Elli tyytyisi pelkkään maidon litkimiseen. Sopivasti ohjattuna Elli kuitenkin syö ihan hyvin, monipuolisesti ja hyvin. Ellin ruokahalu on myös useimmiten muualla kuin kotona ihan täydellinen. Usein saa kuulla, että Elli söi vierailulla ollessaan monta lautasellista...

Sivun viimeisin muutos: "2005-10-22 14:39:24 mtreinik"