Etusivu > Mieliasiat > Kirjat
Emman sivut

Kirjat

[Aku Ankka N:o 15 10.4.2002]
[Lukuhetki]

Kevät 2002

Aivan vastasyntyneenä Elli ei tietenkään ollut kiinnostunut kirjoista sinänsä, mutta hän kyllä viihtyi, kun hänelle luettiin. Eniten luimme Ellille Aku Ankkaa. Ensimmäinen Ellille luettu tarina (Aku Ankka N:o 15 10.4.2002) oli nimeltään Sudenpennut: Kotkansuojelijat ja siinä "sudenpennut vaeltavat Akunkakoman vuorelle tutustuakseen kaljupääkotkien elämään". Aku Ankan hahmoista Elli pitää eniten Hessu Hoposta, sillä tämä huudahtelee hassusti ja Hessulle kai imitoimme hauskimman äänen. Akkarin lisäksi Ellille luettiin ainakin Kalevalaa, Julkkua ja Kevätpörriäistä.

Kesä 2002

Ensimmäinen kiinnostava aidosti kiinnostava kirja on Pikku Dumbo. Siinä on iloisia värejä. Myös äitiyspakkauksen Syliseikkailu on Ellille mieleen, vaikka se Marin mielestä onkin ihan pelottava. Vaarilta saatu ensimmäinen pehmeä Nyt kylpemaan, Maisa -kirja on myös katselemisen arvoinen. Elli on jopa oppinut kääntelemään sen sivuja

[Elli potalla ensimmäistä kertaa]
[Ellin ensimmäinen kirja]

Syksy 2002

Elli on siirtynyt kirjojen katselemisesta niiden syömiseen. Niinpä kaikki paperiset kirjan on poistettu Ellin ulottuvilta. Elli lukee siis itse pehmeitä Maisa-kirjojaan, Pupu-kirjaa, jossa on pupunkorvien kohdalla aukkoja, joista äidin sormet mahtuvat läpi sekä Vaukirjalta saatua ilmaiskirjaa, jossa on kaikennäköisiä hilputtimia (eri tuntuisia kankaita, ritisiviä ja tööttääviä kohtia, maukkaita silkkinaruja ja suurimpana hienoutena peili, jossa voi antaa suukon itselleen).

Talvi 2002-2003

Ellin ykköspuuha on nykyään kirjojen lukeminen. Elli tuo kirjan aikuisen luettavaksi, mutta pääasiallisesti kääntelee itse sivuja. Kivoimmat kirjat ovat Maisa vauhdissa (kivoja liikennevälineiden ääniä sekä bää bää -lammas), Suloiset eläimet Muumipeikko ja vuodenajat (erityisesti syksy on kiinnostava aukeama), Muumipeikko ja värit, Pikku Dumbo (dumbon korvia katsoessaan Elli kokeilee omia korviaan), Nalle Puh ja kumppanit (Elli yhdistää kuvien Tiikerin omaan pehmolelutiikeriinsä), Mikon vanha Katsele työkoneita ja kuljetusautoja sekä äitiyspakkauksen Syliseikkailu. Uusin tulokas Ellin kirjahyllyssä on runoilijakoirasta kertova Sininen ja ystävät jossa on mukavan värikkäitä kuvia.

[Maisa vauhdissa] [Pikku Dumbo] [Muumipeikko ja vuodenajat] [Sininen ja ystävät]

Koska Elli vielä jonkin verran yrittää syödä kirjojen kulmia ja saattaa vahingossa repäistä sivuja, on hänen omassa kirjahyllyssään olohuoneen ikkunalaudalla vain pahvisivuisia kirjoja. Vauva-aikaiset Maisa-kangaskirjat lojuvat Ellin jäljiltä milloin missäkin ja niitäkin luetaan vielä silloin tällöin. Tavallisia runo- ja lorukirjoja Ellille luetaan ilman että hän pääsee niihin itse käsiksi. Etenkin Mikko lukee Ellille loruja Pikku Pegasos-kokoelmasta sekä Erkki Tantun lasten loruista.

Vuosi 2004

Ellille (ja siinä samalla Emmalle) luetaan tavattoman paljon, päivittäin. Tänä vuonna tyypillisin lukemishetki on ollut se, kun äiti imettää Emmaa ja lukee samalla Ellille. Elli on vähitellen siirtynyt kuvakirjoista, joissa on vain muutama sana joko ajatuksellisesti tai kuvallisesti vähän kehittyneempiin kirjoihin. Toisin joitain ihan pienten kirjoja on säilyttänyt suosikkiaseman (esim iloisesti kuvitetut Meluisa Miska, Lassi laulava lammas, Avulias Anna, Urho menee uimaan, jotka ovat luukku- tai koskettelukirjoja). Tekstipitoisemmista kirjoista suurimman suosion ovat saaneet pikku pupuista kertovat Pasi-kirjat. Ehkäpä suosituin on Pasi saa pikkusiskon. Jouluna 2003 saaduista kirjosita suurimman suosion saavuttivat Armi on 2 vuotta ja nallen aamusta kertova Unohtunut halaus. Elli alkaa myös arvostaa sitä, että samasta sarjasta löytyy useampia kirjoja, niinpä olemmekin kirjastossa vakiintuneita Aino-kirjojen ja Pasi-kirjojen lainaajia. Otamme yleensä kymmenisen kirjaa kerralla ja käymme kirjastossa ainakin parin viikon välein. Lainakirjoista mieleen ovat jääneet ainakin Dinosaurokkia ja Iso karhu ja pieni karhu -kirjat.

Elli on Mikon myötävaikutuksesta ihastunut myös Scarryn kirjoihin. Erityisesti Hessu Kissan hauskat hetket on luettu sata kertaa. Myös Hannele Huovin suomentavat Coranin ja Sacren kivasti kuvitetut lorumuotoiset eläin kirjat kuten Jonna, vanha kilpikonna ja Vihtori. vallaton hiiri, ovat yhtä lailla kuulijalle kuin lukijalle mieleisiä. Suurta nostalgiaa meissä lukijoissa on herättänyt myös Ellin ihastus Pupu Tupunaan. Marin lapsuudessa lähes rikkiluetut Tupunat alkavat jo olla ihan irtolehtipainoksia, niin paljon niitä on uudelle sukupolvelle luettu. Ellille rakkaimmat ovat varmaankin Pupu Tupuna maalaistalossa ja Pupu Tupuna eläintarhassa.

Vuosi 2005

Elli alkaa vähitellen vaatia kirjoiltaan enemmän ja enemmän ajatuksellista sisältöä. Tosin hän hienosti jaksaa kuunnella helppoja ja lyhyitäkin kuvakirjoja, kun niitä Emmalle luetaan. Itse hän valitsee kuitenkin jo vähän vaativampaa tekstiä. Tämän vuoden suuria suosikkeja ovat erityisesti Myyrä-kirjat, jossa on pituutta ja hauskoja tarinoita, jotka Elli osaa sanatarkasti kannesta kanteen ulkoa. Myös Lindgrenin Lotta-kirjat uppoavat Elliin kuin häkä. Osaa Lottakin ajaa on yksi luetuimpia kirjojamme. Elli pitää kovasti myös runojen ja lorujen lukemisesta, mikä on oivaa, sillä lorumaisuus viihdyttää tällä hetkellä hienosti myös Emmaa. Kunnaksen Tiitiäistä on luettu ulkomuistiin asti. Elli, sekä myös Emma, pitävät siitä, kun luemme runoja Katrin tekemästä pusseista, jossa on kymmeniä kortteja, joissa on toisella puolella kuva ja toisella runo.

Tänä vuonna on Ellille alettu lukea kirjoja myös vähän ilman Emmaa, sillä tyttöjen maku on tällä hetkellä ikäkauden erilaisuuden vuoksi vähän aikaisempaan hajaantuneempi. Elli nimittäin jaksaa kuunnella jo pitkiä satukirjoja. Erityisesti iltasatuina Ellille on tänä vuonna luettu esimerkiksi Uppo-Nallea, Fedja-setää, Hiekkalan lapsia ja Peppi Pitkätossua.

Tämän vuonna on Marin odotuksen myötä on myös palattu uudelleen pohtimaan sitä, mistä vauvat tulevat. Kuten viimeksikin asia tuntuu selkenevän Ellille ja nyt myös Emmalle parhaiten kirjojen myötä. Eri vuosikymmeniltä tulevista ja asiaan hyvin eri tavoin suhtautuvista kirjoista useimmin luetaan seuraavia kolmea: Vauva valtaa vatsan, Vauveli kasvaa äidin vatsassa ja Mistä olen tullut.

Sivun viimeisin muutos: "2005-10-31 20:48:03 mtreinik"