Etusivu > Mieliasiat > Musiikki
Emman sivut

Musiikki

[Elli soittaa pianoa ensimmäisiä kertoja]

Kevät 2002

Ihan vauvana Elli piti eniten Aleksis Kiven Seitsemän miehen voimasta. Tämä laulu päihitti kaikki lasten laulutkin. Mari lauleskeli jo laitoksella Ellille joululaulua Hei pipolakki ja karvanuttu, sillä Elli näytti Jorvin pipo päässään ihan tontulta. Aluksi laulettiin myös Etana Elliä, Pikku Ellin autosta on kumi puhjennut -laulua ja Tanssimme lapaduuta.

Kesä 2002

[Hämähämähäkki-laulu]

Aikuisten osastolta Elli tykkäsi ainakin Tallinnan-matkan aikana todella paljon teekkarilaulusta Vem i helvete. Laulajan päänpyöritykset ja monen kieleiset sanat saivat Ellin hirnumaan ilosta. Lasten laulut jo hieman monimutkaistuivat. Elli pitää paljon esimerkiksi Hämä hämä häkistä, jossa on käsiliikkeet mukana. Joskus Elli sattui kuulemaan televisiosta jotain lavatanssiohjelmaa, ja tuntui Mikon kauhistukseksi tykkäävän suomalaisesta tanssimusiikista. Iltaisin Ellille lauletaan nukutettaessa Nuku nuku Nurmilintua ja muuten vaan Peikkoäitiä (Mari) ja Sinistä unta (Mikko).

Syksy 2002

On meillä hauska täti,
tuo täti Pauliina.
Kun täti menee tansseihin,
on näky komea.
Kas näin keinuu lanteet
ja lanteet keinuu näin.
Kas näin keinuu lanteet
ja lanteet keinuu näin.
[Elli soittaa isän marakasseja]

[Elli ja Mari leikkivät Tallinnassa]

[Elli Jorvin sängyssä]

Syksyn aikana on Ellin kanssa ruvettu kuuntelemaan lasten musiikkia CD:ltä. Meillä on Muksujen musaboksi -niminen kokoelma lasten parhaista lauluista, jotka kyllä Elliä viehättävät. Mörrimöykky on ainakin kiva. Olemme myös kuunnelleet paljon M.A. Nummista ja Mikko Alataloa, jotka ovat ainakin Marin ja Mikon mieleen. Kumipalloa on kuunneltu uudelleen ja uudelleen. Itse Ellille laulamme ainakin Päivänsädettä ja menninkäistä sekä Täti Monikaa (tädillä myös liehuu helmat, heiluu letit ja kopisee korot).

Talvi 2002-2003

Elli on oppinut tunnistamaan musiikin: useimmiten soittoa tai laulua kuullessaan Elli alkaa tanssia. Varmimmin Ellin saa tanssimaan pyytämällä "tanssi" tai laulamalla: "Tanssi mun vauvani, tanssi ja kiiku, eihän ne töppöset vanhalla liiku."

Elli erottaa televisio-ohjelmista erilaisia tunnusmusiikkeja. Kiinnostavimpia ovat Haluatko miljonääriksi sekä Oh baby! -ohjelman tunnusmusiikki, sekä mainoskatkojen ja uutisten tunnusmusiikit.

Itse laulamme Ellille yhä nukutuslauluina Nuku nuku nurmilintua ja Peikkoäitiä. Muutoin Ellille tulee lauleltua sitä sun tätä. Elli pitää paljon pianonsoitosta ja alkaa itse soittaa pianoa pyydettäessä. Jos hän pääsee pianon ääreen Mikon tai Marin sylissä, osaa hän laittaa sähköpianon soittamaan pianoon tallennettuja valmiita kappaleita. Elli myös leikkii kahdella puuhuilulla, joita hän pääasiassa hakkaa toisiaan vasten kapuloiden tapaan, mutta on juuri myös oivaltanut, että niistä saa puhaltamalla äänen.

Vuodet 2004-2005

Elli pitää kovin siitä, että kotona kuunnellaan musiikkia CD:ltä. Hänen oma valintansa on yleensä lastenlauluja (meillä on kotona noin kuusi erilaista lasten cd:tä) mutta myös aikuisten musiikki kelpaa. Beatlesia Elli peräti joskus itse kyselee. Myös Bryan Adams ja Rauli Padding Somerjoki saavat Ellin tanssahtelemaan. Marin silloin tällöin nostalgiasyistä kuuntelema Bon Jovi on sen sijaan Ellistä kai aika rasittavaa, hän usein pyytää vaihtamaan levyä. Elli ja Ellu-hoitaja myös kai aika usein tapasivat tanssia lastenlauluja kuunnellessaan, mistä Elli aina iloisesti kertoi iltaisin.

Itse Elli on kerhoissa oppinut kasan lauluja, joita hän aina muiden laulaessa laulaa. Kovin usein tyttö ei kuitenkaan ihan vaan itsenäisesti ala laulaa jotain. Seurassa laulaessaan Elli on reipas, voimakasääninen ja uskalias. Hänen äänensä usein kerhoissa kuuluu kaikkien muiden yli. Erilaisista kerholauluista Ellille rakkain on varmaan Jumalan kämmenellä. Luulen että laulun tenhoa lisäävät erityisesti käsillä tehtävät viittomat, jotka Elli oppi jo ennen kuin osasi laulun sanat. Toisia mieleen jääneitä ovat esimerkiksi Petteri hakkaa yhdellä vasaralla... ja jumpan Pumppaus-laulu.

Ellille illalla laulettavat unilaulut ovat aikojen myötä vähän vaihdelleet. Tyypillisiä ovat Sininen uni, Nukkumatti, Tuiki, tuiki tähtönen, Peikkoäiti ja Nuku, nuku nurmilintu. Tärkeintä iltalauluissa kuitenkin on, että tietty laulu kuuluu tietylle laulajalle. Mari ei esimerkiksi saa laulaa Nukkumattia, sillä se on Ellin mielestä "Mikon laulu".

Soittimista Elli pitää paljon. Kotona on pianon lisäksi nokkahuiluja, kellopeli, triangeli, kapuloita ja marakassit, joita Elli silloin tällöin, ei mitenkään säännöllisesti kuitenkaan, soittelee. Harjulassa Elliä kiinnostaa Ukin kitara ja Enärannassa Papan saksofoni. Ellistä on myös uskomattoman kiinnostavaa kuulla, kuinka isän PK-kaverit laulavat, kun harvoin meillä käyvät. Ellille silloin tällöin kohdalle sattuvat serenadit ovat aika tuttua kamaa, laulava mies frakissa ei juuri ihmetytä. Ellin elämään kuuluu musiikkia varmaan keskivertolasta enemmän, vaikka Marista usein tuntuu, että näin musiikin maailmaan uponneiden sukujen lapsella voisi olla elämässään musiikkia enemmänkin. Kai musiikki on kuitenkin sekä Reinikaisen että Toivolan suvun (erityisesti) miehille jotenkin aika yksityinen eikä niinkään yhteisöllinen asia.

Sivun viimeisin muutos: "2005-11-04 21:06:37 mtreinik"